Kováts Iringó, Sebestény Tibor/ Creanova

 

 A modul témájának egy kommunikációs- és személyiség-modellt választottunk, amely a SIZE Prozess® névre hallgat. Amikor ezzel foglalkozunk egy tréningen, gyakran úgy kezdjük: az elnevezés a két szerző (SIeber és ZEhetner) nevéből származik, a Prozess pedig arra utal: a kommunikáció folyamatával, áramlásával vagy éppen megakadásának okaival foglalkozik.

 

A modell szerint, alapvetően hatféle kommunikációs stílust használunk a mindennapokban, eltérő intenzitással és gyakorisággal: az átérzőt, az elemzőt, a kreatívat, az aktívat, a visszafogottat és az érték-orientáltat.

 

Pár éve kezdtünk foglalkozni ezzel a modellel, amelyhez egy online kérdőív és egy részletes profil is tartozik. A Creanován belül azonnal közös nyelvvé vált: „ez most az érték-orientáltamból jött” és „nézd át ezt az anyagot elemző szemmel” vagy „vedd elő az aktívodat”. Az ügyfeleknél is azt tapasztaltuk, hogy egy könnyen megérthető, és széles körben alkalmazható eszközt kaptak a tréningeken.

 

Mit kaphat egy belső tanácsadó a modulon?

Eszközt ahhoz, hogy…

-          egy új „szemüvegen” keresztül nézze önmagát és a kollégáit,

-          felismerje a munkatársak eltérő domináns stílusát,

-          megértse a viselkedésük mögött húzódó szükségleteket,

-          ezáltal megelőzzön konfliktus-helyzeteket,

-          hatékony kommunikációjával mintául szolgáljon a vezetés, és az egész szervezet számára,

-          új csapatok kialakításához, vagy új csoporttag felvételéhez (hiányzó kompetenciákat és közös alapok felderítése, az új tag beilleszkedése)

-          a vezetői team együttműködését, hatékonyságát támogassa,

-          új nyelvezetet teremtsen a szervezetben.

 

A modul során…

·         bemutatjuk a modellt, tudományos hátterét és eredetét;

·         lehetőségetek nyílik megismerni saját domináns kommunikációs stílusotokat;

·         visszajelzést kaptok a többiektől: milyen stílusokat mutattok gyakran a csoportban

·         felrajzolunk egy csoport-térképet, és ennek mentén vizsgáljuk meg a csoport jellegzetes kommunikációs és együttműködési mintázatait;

·         beszélünk a stílusokhoz tartozó tipikus stressz-mintákról és a mögöttes szükségletekről;

·         fejlődési akciótervet készítünk: melyik stílusunkat hogyan tudjuk fejleszteni

·         bemutatjuk az alkalmazási lehetőségeket: egy konkrét fejlesztési folyamaton keresztül, melyet egyik ügyfelünknél valósítottunk meg, a SIZE-ra építve;

·         megvitatjuk a közben felmerült kérdéseiteket, dilemmáitokat, véleményeteket.

 

Ahogy egy korábbi SZEVA-csoportnál, most is interaktív napot tervezünk: rövid elméleti háttérrel, sok saját élménnyel, és a gyakorlati alkalmazás lehetőségeinek megismerésével. Ízelítőül egy vélemény, egy korábbi csoport SIZE-moduljáról:

 

„A SIZE modellel való megismerkedésem olyan önismereti utazásra hívott, mely során megerősödtem fejlesztendő készségeim tekintetében, tudatosítottam már meglévő erősségeim és útmutatást kaptam a bennem rejlő lehetőségek további kibontakoztatásához. Saját élményű feldolgozásán keresztül egy olyan eszközt adott a kezembe, melyet nem csak tréneri-tanácsadói munkám gyakorlatában, hanem mindennapi életem során is haszonnal tudok kamatoztatni.”

Bóna Katalin, szervezetfejlesztési tanácsadó, coach, Human Telex Consulting SZEVA résztvevő

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szevakepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr942260966

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása