A legfontosabb dolog - és nem mindig könnyű rájönni - hogy mit akarhat az ügyfél? Az ügyfélmegkeresések nagyon széles skálán mozognak: lehet, hogy csak azzal hívnak, hogy "kéne valami csapatépítés", de az is elképzelhető, hogy mindjárt a stratégiát akarják kommunikálni. És a tanácsadó dolga az, hogy a megfogalmazott igény mögött meglássa a valódi igényt. 

 

 

A filmben látható "átszervezők" és "eltávolítók" nem azt a fajta szervezetejlesztési tanácsadást űzik, amiről itt szó esik. Ők ugyanis tudják a választ: ki az, aki túlfizetett, aki keveset dolgozik, ki a felesleges, és kinek kell átalakítni a fizetési csomagját. Megmérik, összehasonlítják a sztenderddel és megmondják, hogy alatta vagy felette teljesít-e valaki.
 
A szervezetfejlesztés innen indul. Megérti a miérteket, meghallgatja az embereket, fejlesztési javaslatokat tesz, és minden érintettet bevon ebbe a folyamatba. Ehhez nagyon sokféle emberrel kell tudni együtt dolgozni, gondolkodni. Fontos, hogy támogatni tudjuk a vezetőket az ellenállás kezelésében, és segítsünk nekik abban, hogy a legreménytelenebb pillanatokban se tévesszék szem elől: miért is álltak neki egy adott változásnak.
 
Igen, a szervezetfejlesztés időigényes dolog - de hosszú távon fenntarthatóvá teszi a változást. Tudni kell beszélni az emberekkel és meghallgatni őket. Megérteni az igényeket és érdekeket, és a célt szem előtt tartva támogatni azok összehangolását. Szakértőnek kell lenni a folyamatban: workshopokat, tréningeket tartani, és coach-ként működni, amikor szükséges.
 
Együtt dolgozni egyénekkel, kisebb és nagyobb csoportokkal, és eljuttatni őket egyik pontoról a másikra a saját maguk által megtervezett folyamatban. Persze szükség van a számokra, mérhetőségre, a folyamatok fejlesztésére is - ezzel a működésfejlesztési tanácsadók foglalkoznak. A legjobb fejlesztési folyamatok azok, ahol mindkettő jelen van: egyszerre figyelnek a soft és a hard fejlesztésre, az emberek elköteleződésére és a folyamatokra is.

 

 

A tanácsadó legfontosabb eszköze saját maga. A SZEVÁban nemcsak eszközöket és módszereket tanulhatnak meg a résztvevők, hanem sokat megtudnak saját magukról is, arról, hogy miért és hogyan reagálnak egy-egy nehezebb helyzetben, hogyan tudnak leginkább építeni személyes erősségeikre, és megbirkózni a nehézségeikkel annak érdekében, hogy sikeres kapcsolatokat építsenek a munkájuk során. Emellett természetesen nagyon fontos a program „technikai” része is: a tanácsadási, változáskezelési és szervezetfejlesztési modellek és módszerek tárháza, amiből azután persze a mindennapokban már mindenki maga választja majd ki, hogy melyiket használja: amelyik neki „bejön”, amelyikkel hitelesen tud dolgozni.
 
Mivel a változási folyamatok alapja az ellenállás kezelése, a változásban részt vevő belső szakember egyik legfontosabb dolga, hogy folyamatosan kommunikáljon a folyamat résztvevőivel, és tartsa a kapcsolatot az érintettek csoportjaival. A résztvevők megismerkednek a kapcsolatkezelés modelljeivel, a csoportdinamika kérdéseivel (amit egyébként meg is élnek a program során a saját csoportjukkal :-)), és rengeteg ötletet- módszert kapnak ahhoz is, hogy hogyan kezeljék ezeket a kihívásokat – akár csoportokról, akár egyénekről, az ő preferenciáikról, motivációikról van szó.
 

Az egyik legfontosabb dolog a SZEVÁban: mi nem szakértő tanácsadókat, hanem folyamat-tanácsadókat képezünk, olyan embereket, akik képesek egy adott szervezet stratégiájának megvalósítását, az ehhez szükséges belső folyamatokat támogatni – személyes tanácsadással és csoportos munkákkal: tréningekkel, workshopokkal, segítve a szervezetet abban, hogy megtalálja a megoldást az adott helyzetre. A képzésen résztvevők a folyamatban lesznek szakértők: abban, hogy mivel segíthetik a szervezet saját eredményességét.

 

 

„ Miért SZeVa - az én szemszögemből? A mai világ gyors és rövid kommunikációs trendjéhez igazodva, az én SzeVa fícsöreim a következők:
  • mert akit a szervezetfejlesztés világa érdekel ennél jobban 'összerakott' képzés-sorozatot nem talál a piacon
  • mert a trénerek/tanácsadók krémjével lehet találkozni, közvetlenül Tőlük/általuk lehet fejlődni
  • mert bár kapsz jegyzetet, azért a gyakorlatok/esettanulmányok az igazi tanulási pontok
  • mert lesz egy csomó (már) kipróbált címed milyen könyveket érdemes elolvasni
  • mert kiváló networking lehetőség, megláthatod máshol mit hogyan csinálnak
  • mert jól mutat az önéletrajzban (viszonylag ritka kincs)
  • mert megtanulsz 'tanácsadóul' beszélni
  •         (megj.: jobb esetben otthon ill. a baráti köröd nem érti miről beszélsz... rosszabb esetben már fel sem veszik a telefont ha hívnád őket)
  • én nem utolsó sorban, mert tanulságos önismereten mész keresztül  

Mikor ne válaszd a SzeVa-t:
  • ha abban reménykedsz, hogy elég ha rendesen eljársz és végigülöd a szeánszokat
  • ha azt várod, hogy kész szervezetfejlesztő és változásmanager leszel a végére
  • ... ha azt reméled, hogy később biztos olcsóbb lesz a részvételi díj

Üdvözlettel és sok sikert kívánva, egy SzeVa-HíVő”

 

süti beállítások módosítása