Úgy vélem, még a mai napig is – ellenére a tonnaszám megjelenő szakirodalomnak és gomba módra szaporodó képzési lehetőségeknek – sokan tévesen azonosítják a vezetést a hatalom birtoklásával.

 
Ha vezető vagy, nem kell megindokolnod az utasításokat, nem kell „kérned”, hogy elvégezzék egy adott feladatot. Nem kell kedvesnek lenned, meg aztán nincs is neked erre időd…
- Különben is… Mit érzékenykedik ez a Julika folyton?
- Meg ezek is csak állandóan pofákat vágnak, ahelyett, hogy a kezük járna…
- No, még szerencse, hogy itt van ez a Józsi gyerek, ő majd mindenről szépen beszámol, ami a hátam mögött történik. Aztán majd megnézhetik magukat!
 
A beosztott a jó viselkedésért jutalmat kap, a rossz viselkedésért pedig büntetést. Sajnos – más blogokban gyakran írnak ilyenekről panaszos leveleket – ez a stílus a mai napig is él és virágzik.
 

Ti találkoztatok már ilyen vezetővel vagy ilyen munkakörnyezettel? Mit gondoltok, mennyire jellemző ez nálunk manapság?

 

2 komment

Címkék: vezetés

- Ugyan már Kislány / Fiam! 30 éve vagyok a szakmában, maga nekem nem tud olyat mutatni, amit még nem próbáltam!
 
Nem könnyű rendet tenni, amikor a fejekben összemosódnak a szakmai és a vezetői kompetenciák. Többnyire specialistákkal fordul elő, hogy kiváló szakmai eredményeik elismeréseként kinevezik őket egy csoport élére, majd néhány hónap alatt eljutnak arra a szintre, amikor a vezetőség „nagyot csalódik” bennük.
 
A vezetés lényege nem abban rejlik, hogy az embernek beosztottjai vannak. Ha valódi vezetők akarunk lenni, akkor ugyanúgy el kell sajátítanunk a „szakmai fogásokat”, mintha autószerelőnek tanulnánk. Megvannak az eszközök és a kipróbált módszerek, amik eredményre vezetnek. Ha ezeket nem ismerjük, az olyan, mintha – maradva az autóknál – a tanksapkával próbálnánk meg kereket cserélni.
 
A baj többnyire ott kezdődik, hogy kívülről azt látjuk, a vezetőnek nagyobb a kocsija, gyönyörű helyekre utazik nyaralni és telelni, hatalmas év végi bónuszt kap és még sorolhatnánk. Ki ne vágyna ilyesmire? …és bár nem tudjuk, hogy mit jelent vezetőnek lenni, de vágyunk a pozícióval járó előnyökre. Holott ha valóban jó specialisták vagyunk és kiválóan értünk a szakmánkhoz, akkor nem a vezetővé válás az egyetlen út a kövérebb juttatási csomag felé.
 

Szerintetek mennyire jellemző, hogy az emberek csak a vezetői léttel járó előnyöket látják, ez lebeg elérendő célként a szemük előtt, de kellő önismeret híján nem tudják megítélni saját alkalmasságukat vagy éppen alkalmatlanságukat?


A bevett angol kifejezés: expectation management. Vagyis menedzseljük a várakozásokat. Ezt csináljuk, amikor az ügyfelek projektjeit támogatjuk, és a saját programjainkon is ezt tesszük. Mielőtt valami beindul, összehívjuk azokat, akik részt fognak venni benne, és 1. elmondjuk, hogy miből fog állni a folyamat/projekt/program 2. megkérdezzük, hogy ők mit gondolnak, mi legyen benne és hogyan? Miért jó ez? "Összeereszthetjük" a projekten dolgozó/programban résztvevő/új rendszert alkalmazó legkülönfélébb embereket, és kiderül, hogy egy dologban mégsem különböznek olyan nagyon: nem tudják, hogy mi lesz ez pontosan, de vannak fenntartásaik – minimum kérdéseik. Ha majd együtt kell működni, akkor arról, hogy vajon a másik is együtt fog-e működni. Ha egy új programon vesznek részt, akkor arról, hogy miért fogja ez nekem megérni az itt eltöltött időt. Ha valami újat kell használni, akkor arról, hogy mitől lesz ez jobb nekem, mint a régi.

 
Ezekről érdemes előre beszélni. Mondja el a projekt vezetése/a program felelőse/az új rendszer üzemeltetője, hogy mi is ez pontosan. Mi a célja. Miért lesz jó? És az érintettek tegyék fel a kérdéseiket, mondják el a fenntartásaikat. Érdemes ezekre reagálni. Ha egy-egy új dolgot be tudunk építeni a projektbe/programba/rendszerbe, akkor azt érdemes megtenni, csökkenheti a változással szembeni ellenállást, és érdeklődőbbé, elkötelezettebbé teszi az érintetteket.
 
Ha az érintettek személyesen találkoznak, és megismerik egymást, akkor másképp fognak egymással bánni, másképp működnek együtt, másképp "teszik oda magukat" egy program során.
 
Ha... ennek van kultúrája egy szervezetben. Ha... kialakul egy olyan légkör, amiben el lehet köteleződni egy közös cél mellett. Ha... egyértelmű a vezetők/felelősök elkötelezetsége a projekt/program/új rendszer iránt. És mi a teendő akkor, hogy ha ezek a feltételek nincsenek meg? Létre tudjuk hozni őket? Erről is beszélgethetnénk...

Magányos szakma ez a tanácsadás-trénerkedés. Állandóan csoportban vagyunk - közben mégis egyedül. Döntéseket kell hozni, emberekre reagálni folyamatosan, megállás nélkül. Nekem például kifejezetten tetszik, ha Nyíregyházán van programom, mert akkor hazafelé van időm felkészülni arra, hogy a családom is azt várja, hogy odafigyeljek rájuk. Addig meg leeresztek. Végiggondolom, hogy mi hogy ment, értékelem a programot. Persze értékelnek a résztvevők is, de az ő visszajelzéseikből ritkán lehet okosodni.

Amikor azután mi megyünk képződni, akkor hihetetlenül élvezzük, hogy megoszthatjuk az érzéseinket, élményeinket, dilemmáinkat. És a SZEVÁ-n is ez történik: tanácsadók osztják meg egymással a tanácsadó-képzéssel kapcsolatos érzéseiket, élményeiket. És ezt is élvezzük. Tegyük ezt nyitottá ezt az élményt. Osszuk meg egymással, amit tapasztalunk, tegyük fel itt is a kérdéseket, mondjuk el a dilemmáinkat. Négy csoportban végzett eddig kb ötven ember - van miről beszélnünk.

Nekem most a kedvenc témám a fenntarthatóság. Mitől marad meg a lendület, az akarás, az együttműködés - hogyan megy át a közös gondolkodás a hétköznapokba. Utánkövető program? Shadowing? Csoportos coaching? Mi segít a legjobban? Erről is beszélgethetnénk....

Andrea

süti beállítások módosítása