Frenyo Andrea - BB Consulting           

A híres 4.A modul….. nos, ez a SZEVA képzés “hard” része, itt mutatjuk be illetve strukturáljuk a tanácsadás folyamatát és módszertanát…. Ha ez eddig elég elriasztóan hangzik, akkor inkább kevésbé hangzatosan mesélek néhány témakörről, amikkel foglalkozunk. Rengeteget meséltünk már (sőt, helyenként „csacsogtunk” is a kommentelőkkel) arról, hogy hogyan is épül fel egy változáskezelési folyamat, hogy foglalkozni kell az ellenállással, vagy hogy be kell vonni az embereket a változások megvalósításába.

  
Na de hogyan csinálja ezt az ember fia/lánya? Mit tehet egy belső tanácsadó, ha ezekkel tisztában van, és azt mondják: láss neki! Ebben segít a 4. modul. A változások kezelésének a szervezetfejlesztés eszköztárába tartozó módszereit ismerik meg a résztvevők, sőt, ki is próbálják azokat egy esettanulmányon, amiről azután értékelést is kapnak, mind a trénerektől, mind a többi résztvevőtől. A 4.A modulban áttekintjük a tanácsadás folyamatát, és a szervezetfejlesztési folyamat egyes lépéseihez tartozó eszközöket, majd ezeket kipróbáljuk, és együtt értékeljük, hogy melyik módszer milyen helyzetben használható.
 
Szerepjátékban készülhetnek fel a résztvevők egy interjúra, ahol kipróbálhatják, hogy hogyan rajzolódik ki egy szervezeti helyzet képe több különböző nézőpontot megismerve. Kérdőívet is összeállíthatnak, és használhatják a diagnosztikai módszereket annak érdekében, hogy a lehető legáttekinthetőbben strukturálják az összegyűjtött információt, ami azután meghatározza a szervezetfejlesztési folyamat lépéseit illetve elemeit. Mindezek alapján megtervezik a szükséges beavatkozásokat, és megkísérlik elképzelésüket „eladni az ügyfélnek”.
 
dr. Magura Ildikó - Manmore Consulting
 
Ha mindezt kipróbálták a résztvevők, maguk is rájönnek arra, hogy a szervezetfejlesztésnek vannak keretei és szabályai, illetve egyértelmű, hogy milyen helyzetekben alkalmazható, de hogy a gyakorlatban hogyan is történik mindez az nagyban függ a tanácsadó illetve a tanácsadói team jellemző módszereitől, működésétől – mindenki a neki legtesthezállóbb módszerrel lesz igazán hiteles és ezzel sikeres. Ezért azután a 4. blokk további részeiben 5 tanácsadói műhely mutatkozik be, akik ugyanazt csinálják, hasonló értékek mentén, de egymástól sok tekintetben különböző módon: egy-egy napon át ismerkedhetnek a résztvevők a Beehive, a Creanova, a Grow, a Manmore Consulting és az OD Partner megközelítésével, módszertanával – és természetesen senior tanácsadóikkal is.
 
Elképzelésünk szerint a 4. modul végére annyi információ és lehetőség áll a résztvevők rendelkezésére, amiből nem könnyű felépíteni a saját megközelítésüket, de a további modulok és a saját projektek, valamint az ezekhez kapcsolódó mentori támogatás a képzés hátralévő részében sokban támogatják még ezt a folyamatot.
 
És igen, ez a 4.A modul.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szevakepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr232200656

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása