A céges értekezleten: Nagyon jó ötlet! Aha! Ez kell nekünk! Pont erre van szükség...!

És mi van a fejekben? Mit hallunk a folyosókon? Már többször is próbáltunk ilyet, semmi nem lett belőle.... Miért nem jó úgy, ahogy van? Mit akarnak már megint? Na jó, oké, gondolom, rám úgysem fog vonatkozni...

A felső vezetés elkötelezett, szeretné is, ha bevezetnénk ezt az új rendszert, de a középvezetők legyilkolják, mielőtt lenne belőle valami. Nem csinálnak semmi rosszat, csak éppen nem csinálnak semmit. Miért?

Mitől lesz egy változás érdekes, mi segíti az azt kitaláló és megvalósítani akaró embereket abban, hogy a szervezet a kőkemény ellenállás helyett "menjen velük"? Az azért nagyon jót tesz neki, ha van egy közös cél. Ha tudjuk, hogy változást akarunk, és ha tudjuk, hogy hova is akarunk ezzel eljutni. Izgalmas kérdés, hogy kinek is legyen célja, és mitől lesz az közös. Leginkább annak kell, hogy célja legyen, aki a változást be akarja vezetni - esetünkben a felső vezetésnek. Sőt, leginkább az első számú vezetőnek. És ezt valahogy izgalmassá és vonzóvá kell tennie  a többiek számára. Az emberek nagy részét egy dolog érdekli: miért lesz ez jó nekem? Hol lesz az én helyem a változás után? Mi lesz a dolgom? Miért csinálnám, ha ez ilyen rengeteg munka, és a mostani helyzetemben is simán tudok működni?

Tényleg, miért is? Ha a főnök megmondja, hogy mitől lesz neked jó, akkor jó lesz neked? Tényleg, mitől lesz nekem jó, hogyha belemegyek egy változásba - sok energiával, és távoli, esetleges sikerrel? Miért támogatnám a főnök elképzelését? És mi van, ha a végén pont én nem kellek már az új rendszer miatt? Nektek mi kéne ahhoz, hogy aktívan dolgozzatok egy-egy ilyen változás megvalósítása érdekében?

Ha megnézted már itt a programot és kedvet kaptál a részvételhez... : ) (Meg is értjük  : ) )

A jelentkezési lap már letölthető innen, és kitöltés után küldheted is egyből Pogonyi Katának, aki a programért felelős szervező. Ha van bármilyen kérdésed, az is Neki tudod feltenni.

 

 

Én azért szeretek SZEVA képzőnek lenni, mert megtiszteltetés a  Flow Csoport valamelyik kiemelt szakmai programján tréner-tanácsadóként dolgozni. Az embert önkéntelenül arra inspirálja, hogy a legjobbat hozza ki magából – és ez egy igen fontos lépés saját szakmai fejlődésünk szempontjából is!

Zala Ákos

Human Telex Consulting, Flow Csoport

 

... a kollégák ne erre használják az irodát, hanem produktív munkát végezzenek.

 

Érdekel, hogyan működik? 

Itt megtalálod a részleteket.

 

 

 

Én azért szeretek SZEVA kéző lenni, mert ez az egyik legkomolyabb szakmai megmérettetés. Okos, szervezetfejlesztést és változásokat látott-hallott-megjárt embereknek mesélhetek arról, amit csinálok, és ők olyanokat kérdeznek, ami nekem eddig eszembe sem jutott. Nem képzős helyzet, hanem partnerként való együttgondolkodás, ami engem is elgondolkodtat és inspirál.

Frenyo Andrea

BB Consulting, Flow Csoport

1. Zseniális résztvevőkkel lehet megismerkedni.
2. Nagyon okosan "cselendzselik" a tudásunkat, modelljeinket, gyakorlatunkat
3. Vagyis jó emberek között, jó hangulatban fejlődhetek én is, és még fizetnek is érte.

Papp Péter

Let Hungary, Flow Csoport

Hát akkor álljon itt egy kis beszámoló a szerdai Kick-off-ról. Én eléggé időben érkeztem, ahogy szoktam : ) Így lehetőségem volt az előkészületeket is figyelemmel kísérni.

Tudtad, hogy a trénerek és tanácsadók egyik legnagyobb dilije a székek megfelelő elrendezése?

Ne rohanjunk azért annyira előre. A hely, ahol a rendezvény volt, eléggé rendben van. (Ez az én szótáramban a „tetszik”.) Ezt egy apró pozitív előjelnek vettem a továbbiakra nézve. A helyszín a Benczúr utcában. Puccos környék, de szép. Ami picit meglepő (bár nem mulatságos), hogy a lépcsőn felérve nem egy előtérbe vagy folyósóra nyílik a bejárati ajtó, hanem a konyhába toppanós : )

Aki „cigi-kávé a teraszon szünetben” rajongó, azoknak egy ideális helyszín. Ahogy a tréner kimondja a pauz-t, menet közben magadhoz veszed a megfelelőket és nem kell felesleges köröket tenni.

Jah, ezt csak azért mondom, mert lesznek a képzésnek olyan blokkjai, amelyek itt lesznek majd. (Hű, van egy olyan csillár…)

Nagyon kíváncsi voltam, hogy mit lehet 2-3 órában „kikoffni”. Meg egyáltalán, miről szól egy ilyen „összejövetel”.

Arról szólt, hogy majdani oktatók és majdani résztvevők elmondták, hogy kik ők, miért vannak itt és mit szeretnének kezdeni a képzéssel.

Kitekintek oldalra. – Figyú, akkor most elmondjam, hogy én mit mondtam, miért szeretnék részt venni a képzésen? (Bólintanak.)

A tanácsadásnak sok megjelenési módja van. Én például marketing tanácsadó vagyok. (Ha már vállaltam, hogy írok beszámolót, ennyi önreklám belefér, nem?) Hogy jön ez össze a szervezetfejlesztéssel? Csak gondolj bele. Ha egy szervezeten belül nincs összhang, akkor hogyan születnek egy irányba mutató marketingdöntések? Igazad van, sehogy. Szóval jó, ha tisztában vagyok azzal is, hogy egy cégen belül milyen folyamatok zajlanak, és azok hogyan fogják befolyásolni a majdani marketing történéseket.

Aztán kaptunk egy-egy plakát méretű lapot, hogy töltsük ki szóban, rajzban, dalban (jah, azt nem), hogy kik vagyunk, mit hozunk magunkkal erre a képzésre és mi azt, amiben fejlődni szeretnénk.

Ezután kis csoportokban megbeszéltük, hogy miről szólnak a plakátjaink. (Nagyon jó csoportot választottam! Ő volt benne, meg ő. Meg én.) Én már ebből is elég sok lelkesedést szereztem be, de még jobb volt, amikor átnéztük az összes plakátot és lehetett kérdezni egymástól is.

A legjobban az csigázott fel, hogy mi lehet az a rajz, amit én kopasztott csirkének néztem. Sün volt.

Amikor a plakátok feletti lelkesedésünk kicsit leülepedett, akkor mi is letelepedtünk és megnéztük, hogy miről is szól maga a képzés. Kb. egy és egy negyed évnyi hosszúságban zajlik a képzés, havonta kb. egy program van 2 vagy 3 nap terjedelemben.

Közben saját projekten dolgozik az ember.

Szóval amit tanulsz, azt nem csak lehet, de kell is áttenni a való világba.

Ami nagyon szimpatikus volt, az az a mondat, hogy „- A résztvevőket az első pillanattól kezdve úgy kezeljük, mint tanácsadó kollégákat.” 

Eljött a legutóbbi képzés egyik résztvevője, aki elmondta, hogy Neki miért, mire, hogyan volt jó a képzés.

Ez megint adott egy lelkesítő lökést : )

A végén pedig össze-vissza csoportosultunk, hogy kötetlenül beszélgetve zárjuk le az egészet.

Nagyon összeállt a fejemben, hogy az egyes modulokat hogyan tudnám használni a saját munkámban.

Lelkileg rajtkészen toporgok, hogy mikor lehet már elkezdeni…

Nagy Krisztina

Creality Consulting

Az egyik aranyos történet esett meg pár éve. Éppen cégesen-csoportosan mentük valahová a kollégákkal, amikor valaki megkérdezte tőlünk, hogy vajon mivel is foglalkozunk. Egyikünk kapásból rávágta, hogy szervezetfejlesztéssel. Mire az illető visszakézből már mondta is: „-Ja tudom, nálunk is mindig van csapatépítés.”

 
Szomorú, amikor egy cégben a képzésért, fejlesztésért felelős személy, csapat, divízió odáig jut el, hogy ha problémák vannak a szervezeten belül, akkor gyorsan tartanak egy korlátlan italfogyasztással (Hurrá! Képzési keret…) egybekötött csapatépítést, és ollé’ a problémák majd megoldódnak.
 
A másik „általános megoldás” amivel még találkoztam az a kommunikációs tréning. Jellemzően a vezetők összegyűjtik a problémás kollégákat, és deportálják őket egy 2-3 napos tréningre, ahol majd jól a fejükbe verik a megfelelő kommunikációt. Nos, ezek az emberek szokták karba tett kézzel végig ülni a 3 napot, megeszik-megisszák a bekészítést a büféasztalról, de amit a tréner mond, az az egyik fülükön be a másikon ki.
 

Végülis honnan tudjam, hogy milyen „javító-nevelő képzésre” küldjem a kollégát, mikor magam sem tudom, hogy mi a különbség a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a problémamegoldás vagy a hatékony munkavégzés között…? Ha nem tudom, hogy milyen problémára, milyen megoldások közül kell választani? Ne adj Isten, ha fel sem ismerem a probléma jellegét… Lehet, hogy egyszer-egyszer elég lenne az adott kollégát megkérdezni, hogy mi bántja… Tudunk-e valamiben segíteni?

 

süti beállítások módosítása