Úgy vélem, még a mai napig is – ellenére a tonnaszám megjelenő szakirodalomnak és gomba módra szaporodó képzési lehetőségeknek – sokan tévesen azonosítják a vezetést a hatalom birtoklásával.

 
Ha vezető vagy, nem kell megindokolnod az utasításokat, nem kell „kérned”, hogy elvégezzék egy adott feladatot. Nem kell kedvesnek lenned, meg aztán nincs is neked erre időd…
- Különben is… Mit érzékenykedik ez a Julika folyton?
- Meg ezek is csak állandóan pofákat vágnak, ahelyett, hogy a kezük járna…
- No, még szerencse, hogy itt van ez a Józsi gyerek, ő majd mindenről szépen beszámol, ami a hátam mögött történik. Aztán majd megnézhetik magukat!
 
A beosztott a jó viselkedésért jutalmat kap, a rossz viselkedésért pedig büntetést. Sajnos – más blogokban gyakran írnak ilyenekről panaszos leveleket – ez a stílus a mai napig is él és virágzik.
 

Ti találkoztatok már ilyen vezetővel vagy ilyen munkakörnyezettel? Mit gondoltok, mennyire jellemző ez nálunk manapság?

 

2 komment

Címkék: vezetés

A bejegyzés trackback címe:

https://szevakepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr531882467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Krisztina l Vérnyúl · http://www.palyamarketing.hu 2010.04.01. 09:02:29

Szerintem ez a megmondós stílus legjobban ott vehető észre, ami családi cégből nőtt ki magát. Ott gyakran a családfő (akár apu, akár anyu) az, aki osztja az utasítást, és nem szabja át a vezetési működését a cég változásai alapján. A másik ilyen, amikor valaki szakértőből lesz vezető (volt már erről szó itt valahol) és nem tudja, mivel jár a vezetői lét. Ilyenkor gyakran próbálnak meg "erőből" vezetni.

Svékus Márton · http://www.commonpurpose.org.hu 2010.04.06. 10:50:49

A tapasztalatom az, hogy elég sokan erőből, pozícióból vezetnek, és talán éppen ezért vallanak olyan látványosan kudarcot akkor, amikor olyan embereket próbálnak vezetni, olyan témákat, ügyeket próbálnak befolyásolni, ahol a pozicióból eredő hatalmuk sokkal kisebb (szervezeten belüli másik szervezeti egység), vagy esetleg egyáltalán nem létezik (a saját szervezeten kivüli "tér").

A hatalom nem eltérő a hatáskörünkön belül és azon kívül. A hatalom különböző forrásainak hatékonysága azonban nagy mértékben tud változni attól függően, hogy milyen hatáskörben használjuk azt.
süti beállítások módosítása