SZEVA 2010.07.27. 11:59

Csoportdinamika

Goda Gyula /Human Telex Consulting Kft.

 A tanácsadás, szervezetfejlesztés, vezetés-fejlesztés  egyik, talán a köztudatban leginkább élő formája a tréning, amit a tréner egy csoportnyi emberrel közösen művel. A tréneri munka „lelke” szerintem pedig a csoportdinamika. Annak tudománya, hogy hogyan is kell csoportokkal bánni, csoportközegben emberek készségeit fejleszteni – azaz – olyan lehetőségeket, körülményeket teremteni, amelyben létrejöhet a változás. Mert hát a fejlődés nem informálódás, hanem változás (a viselkedések, cselekedetek változása!), s ekképp ezért mindig a változni vágyó ember felel. A csoport vezetője elősegítheti ezt a folyamatot – a  tanulnivaló tehát ez: hogyan lehet csoportban generálni egyéni és csoportszintű változásokat.

 

 Megközelítésünk egyfelől a sajátélmény lehet: az adott csoport története lesz először vizsgálódásunk tárgya, s mintegy önmagunk csoportfolyamatának tudatosítása lesz a megközelítés a csoportok működésének megértéséhez. E folyamaton keresztül, csoportpszichológiai tanulmányokkal és gyakorlatokkal jutunk el majd odáig, hogy a csoportdinamika blokk vége felé már csoportfolyamatokat tervezünk több szinten: oktatási blokkot, egész tréninget, képzési folyamatot. Ez a blokk egyszerre nagyon önismereti (mind egyéni, mind csoportszinten) és nagyon gyakorlati.

Az egész képzési folyamat végén újra találkozunk: szintén csoportdinamikai okból, de speciális, a folyamat egésze szempontjából tartalmilag is fontos, és tanulmányi szempontból is példamutató módon: a folyamatok lezárását, a búcsú megvalósítását éljük át és próbálunk közben tanulni is belőle. Ez egy záró modul – az okosodáson túl a szakmai és emberi kapcsolatok elvarrása ill. későbbiekben lehetséges kezelése is témánk lesz. Addigra valószínűleg erős érzelmekkel is… amelyekkel szintén jó, ha megtanulunk bánni. 

Mindkét modul élmény és tudás szinten is meghatározó és erős – ezért az első három napos, a második két napos, bentlakásos formában kerül megvalósításra. Testestől, lelkestől, egészen és teljesen érdemes és szükséges is ott lenni – a  csoport egész történését, a tanulmányi folyamat egészét meghatározó együttlétek ezek. Mindannyiónknak élmény - érték. Mert hogy innen és túl minden intelligens tanuláson – közünk lesz…

 

Erről a 3.A. és 6.B. modul során tudhattok meg többet.

 

 

Kispesta Zsuzsa / BB Consulting Kft.
 

A modul az önismeretről szól, ahol egy utazásra invitálom az érdeklődőket személyiségük megismerésére, egy teszt és egy személyes beszélgetés segítségével. Az alkalmazott teszttel kapcsolatban (CPI) megoszlanak a vélemények…
 
 
Én azért szeretem, mert tapasztalatom szerint jól használható, ötvözi a tudományos és a mindennapi, praktikus emberismereti szempontokat.
 
De hát ahogy szokták volt mondani a pudinggal… ezt is ki kell próbálni….
 
 
 A teszt két dolgot feltételez: egyrészt, hogy a személyiség olyan állandó tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek irányítják és motiválják a viselkedésünket, alkalmazkodásunkat, illetve, hogy a személyiségvonásokat tekintve mindenki rendelkezik egy adott szinttel. Az emberek közötti különbség pedig mérhető és viszonyítható.
 
Ezt a kitöltőre jellemző szintet határozzuk meg a teszt segítségével és kapcsoljuk össze az egyéni életúttal és a mindennapi életben megnyilvánuló viselkedéssel, négy területen:
 
Az I. terület az interperszonális hatékonyság, kiegyensúlyozottság, szociális ügyesség és önbizalom szintje Ez méri a vezetői beállítódás ambíciószintjét, a társas fellépés és önbizalom, önelfogadás aktuális állapotát.
 
A II. terület a szocializáltság, szociális érettség, felelősségérzet és személyiség értékrendszerének állapotát világítja át. Információkat ad többek között az önkontroll és tolerancia szintről. Rámutat arra, hogy az egyén számára mennyire egyeztethetőek össze az egyéni és közösségi célok.
 
A III. skálacsoport a teljesítménymotiváció szintjét tárja fel. Segítségével eldönthető: hogy inkább egyénileg törekszik a sikerre vagy inkább csapatjátékos valaki.
 
A IV. csoport mutatja meg az érdeklődés irányultságát és az intellektus jellemzőit, olyan képességeket is mérve, mint pl. pszichológiai érzék.
 
A visszajelzés menete a következő: teszt kitölt, én kiértékel, személyes beszélgetés keretében visszajelzés…..
 
 

Erre számíthattok a SZEVA 2.B.3. modulján.

 
 

 

 

Kapcsolat magunkkal és másokkal
 
Papp Péter / Let Hungary Kft.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Ez a modul az igényekről szól!
 
Először megvizsgáljuk, hogy a számunkra fontos kapcsolatainkban mennyire kapjuk meg azt, amit igénylünk, és mennyire adjuk meg a partnernek azt, amire neki van szüksége. És utána ezt járjuk körbe.
 
·         Honnan tudom, hogy mik az igényeim?
·         Ha tudom is, hogyan tudom kifejezni?
·         Miért nem érem el a kapcsolataimban, hogy a szándékaimat tisztán lássák?
·         Hogyan tudom ezt megtenni?
·         Hogyan jövök rá mások igényeire?
·         Mi van akkor, ha az igényeink ütköznek?
·         Mi van, ha az értékrendünk nem találkozik?
 
Csupa izgalmas kérdés.
 
Közben megtanuljuk eldönteni, hogy egy konfliktus helyzetben kinek mi a problémája, melyek ekkor a hatékony, konstruktív kommunikációs módszerek, és melyek ártanak.
 
Szétválasztjuk az igényeket és a megoldásokat, csoportosítjuk a konfliktuskezelő módszereket, szóval egy kicsit rendet teszünk magunk körül, hogy tudatosabban, hatékonyan építsük azokat a kapcsolatokat, amelyeket erősíteni szeretnénk.
Szerepjátékokon keresztül, vezetői szituációkban megnézzük azt is, hogy milyen hatása van a változásnak a kapcsolatokra.
 
És még mást is, csak már nem írom le, mert így is soknak tűnik.
 
Hát igen, ez egy gazdag és élvezetes három nap lesz.
 
Mindjárt az elején, hiszen ez a 2.B.1. modul!

 

Személyes vezetésfejlesztés és vezetői munka párban

Erős Ila / Anima-Ráció Konzultánsok

 A SZEVA átfogó képet ad a szervezeti beavatkozás folyamatáról, módjáról, a tanácsadói stílusokról. Az utóbbiról nemcsak megfogalmazott módon, hanem a különböző tanácsadókkal találkozva élményszerűen is.

A Szevás tanításom során abban igyekszem közreműködni, hogy a résztvevők ismerjék fel és fogadják el a saját egyéni stílusukat, ezt fejlesszék, és gyakorolják. Továbbá abban, hogy barátságban legyenek a saját és az ügyfelük ellenállásával.

Két modult is tartok a SZEVÁban.

Az elsőben a személyes vezetésfejlesztés Gestaltos alapjait vesszük, és valamennyit gyakorolunk.

A másodikban a páros munkát tanuljuk, itt is először megnézzük az alapelveket, aztán gyakorolunk. Minden tanácsadói páros dolgozik egy ügyfélpárral.

Azt tanuljuk, hogy tudjuk őket egy rendszerként kezelni, és mind a két modulban dolgozunk azon, hogy a magyarázat helyett értelmezéssel, és az értelmezés helyett leírással tudjunk dolgozni. A tapasztalatom az, hogy fontos egyéni felismerések történnek a közös munka során.

A személyes vezetésfejlesztés a SZEVA képzés 2.B.2. kötelező modulja.

 

süti beállítások módosítása