Az egyik aranyos történet esett meg pár éve. Éppen cégesen-csoportosan mentük valahová a kollégákkal, amikor valaki megkérdezte tőlünk, hogy vajon mivel is foglalkozunk. Egyikünk kapásból rávágta, hogy szervezetfejlesztéssel. Mire az illető visszakézből már mondta is: „-Ja tudom, nálunk is mindig van csapatépítés.”

 
Szomorú, amikor egy cégben a képzésért, fejlesztésért felelős személy, csapat, divízió odáig jut el, hogy ha problémák vannak a szervezeten belül, akkor gyorsan tartanak egy korlátlan italfogyasztással (Hurrá! Képzési keret…) egybekötött csapatépítést, és ollé’ a problémák majd megoldódnak.
 
A másik „általános megoldás” amivel még találkoztam az a kommunikációs tréning. Jellemzően a vezetők összegyűjtik a problémás kollégákat, és deportálják őket egy 2-3 napos tréningre, ahol majd jól a fejükbe verik a megfelelő kommunikációt. Nos, ezek az emberek szokták karba tett kézzel végig ülni a 3 napot, megeszik-megisszák a bekészítést a büféasztalról, de amit a tréner mond, az az egyik fülükön be a másikon ki.
 

Végülis honnan tudjam, hogy milyen „javító-nevelő képzésre” küldjem a kollégát, mikor magam sem tudom, hogy mi a különbség a kommunikáció, a konfliktuskezelés, a problémamegoldás vagy a hatékony munkavégzés között…? Ha nem tudom, hogy milyen problémára, milyen megoldások közül kell választani? Ne adj Isten, ha fel sem ismerem a probléma jellegét… Lehet, hogy egyszer-egyszer elég lenne az adott kollégát megkérdezni, hogy mi bántja… Tudunk-e valamiben segíteni?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szevakepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr171898566

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nagy Krisztina l Vérnyúl · http://www.palyamarketing.hu 2010.04.06. 13:32:27

:) Oké, de tényleg honnan tudhatja a potenciális ügyfél, hogy mire van szüksége, ha senki sem "tanítja meg" neki? Kevés az a cégvezető, HR-es, aki veszi a fáradságot és kemény órákat, napokat áldoz arra, hogy kövesse a szervezetfejlesztési, vezetőképzési trendeket, vagy akár megtanulja az alapokat. A legtöbben azt sem tudják, hogy eszik vagy isszák ezt. Ők azok, akikhez oda kell menni és meg kell nekik mondani, hogy ez a probléma itt azért van, mert... Ebben mi így tudunk segíteni, hogy... Teccikérteni? Teccik kérni, hogy segítsünk?

Vajon hány OD-val foglalkozó van ma nálunk, aki tudatosan megy és teszi be a fejekbe, hogy az ő szolgáltatása érték. (?)
süti beállítások módosítása