A legfontosabb dolog - és nem mindig könnyű rájönni - hogy mit akarhat az ügyfél? Az ügyfélmegkeresések nagyon széles skálán mozognak: lehet, hogy csak azzal hívnak, hogy "kéne valami csapatépítés", de az is elképzelhető, hogy mindjárt a stratégiát akarják kommunikálni. És a tanácsadó dolga az, hogy a megfogalmazott igény mögött meglássa a valódi igényt. 

 

 

A filmben látható "átszervezők" és "eltávolítók" nem azt a fajta szervezetejlesztési tanácsadást űzik, amiről itt szó esik. Ők ugyanis tudják a választ: ki az, aki túlfizetett, aki keveset dolgozik, ki a felesleges, és kinek kell átalakítni a fizetési csomagját. Megmérik, összehasonlítják a sztenderddel és megmondják, hogy alatta vagy felette teljesít-e valaki.
 
A szervezetfejlesztés innen indul. Megérti a miérteket, meghallgatja az embereket, fejlesztési javaslatokat tesz, és minden érintettet bevon ebbe a folyamatba. Ehhez nagyon sokféle emberrel kell tudni együtt dolgozni, gondolkodni. Fontos, hogy támogatni tudjuk a vezetőket az ellenállás kezelésében, és segítsünk nekik abban, hogy a legreménytelenebb pillanatokban se tévesszék szem elől: miért is álltak neki egy adott változásnak.
 
Igen, a szervezetfejlesztés időigényes dolog - de hosszú távon fenntarthatóvá teszi a változást. Tudni kell beszélni az emberekkel és meghallgatni őket. Megérteni az igényeket és érdekeket, és a célt szem előtt tartva támogatni azok összehangolását. Szakértőnek kell lenni a folyamatban: workshopokat, tréningeket tartani, és coach-ként működni, amikor szükséges.
 
Együtt dolgozni egyénekkel, kisebb és nagyobb csoportokkal, és eljuttatni őket egyik pontoról a másikra a saját maguk által megtervezett folyamatban. Persze szükség van a számokra, mérhetőségre, a folyamatok fejlesztésére is - ezzel a működésfejlesztési tanácsadók foglalkoznak. A legjobb fejlesztési folyamatok azok, ahol mindkettő jelen van: egyszerre figyelnek a soft és a hard fejlesztésre, az emberek elköteleződésére és a folyamatokra is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szevakepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr262118087

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása