Magányos szakma ez a tanácsadás-trénerkedés. Állandóan csoportban vagyunk - közben mégis egyedül. Döntéseket kell hozni, emberekre reagálni folyamatosan, megállás nélkül. Nekem például kifejezetten tetszik, ha Nyíregyházán van programom, mert akkor hazafelé van időm felkészülni arra, hogy a családom is azt várja, hogy odafigyeljek rájuk. Addig meg leeresztek. Végiggondolom, hogy mi hogy ment, értékelem a programot. Persze értékelnek a résztvevők is, de az ő visszajelzéseikből ritkán lehet okosodni.

Amikor azután mi megyünk képződni, akkor hihetetlenül élvezzük, hogy megoszthatjuk az érzéseinket, élményeinket, dilemmáinkat. És a SZEVÁ-n is ez történik: tanácsadók osztják meg egymással a tanácsadó-képzéssel kapcsolatos érzéseiket, élményeiket. És ezt is élvezzük. Tegyük ezt nyitottá ezt az élményt. Osszuk meg egymással, amit tapasztalunk, tegyük fel itt is a kérdéseket, mondjuk el a dilemmáinkat. Négy csoportban végzett eddig kb ötven ember - van miről beszélnünk.

Nekem most a kedvenc témám a fenntarthatóság. Mitől marad meg a lendület, az akarás, az együttműködés - hogyan megy át a közös gondolkodás a hétköznapokba. Utánkövető program? Shadowing? Csoportos coaching? Mi segít a legjobban? Erről is beszélgethetnénk....

Andrea

A bejegyzés trackback címe:

https://szevakepzes.blog.hu/api/trackback/id/tr661823512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pepe07hu 2010.03.10. 17:48:44

Kapásból azt mondanám, hogy akkor marad meg, ha nem vész el, vagyis megfelelően van illesztve, nincs súrlódás. Kevésbé képletesen, ha tényleg ez kell nekem, ha illik hozzám, ha átmegy a napi gyakorlatomba, mert az én stílusomra, igényeimre passzol. Nem azért vettem részt rajta, mert jó lesz valamire, hanem mert ezt akarom. Nem csak csinálom, hanem élem.
Persze ezt elérni nem kispálya, de tudok mesélni ...
mint sok végzett Szevás is, akinek ettől megváltozott a pályája, élete.

Pepe

fedorist 2010.03.10. 21:11:41

Szerintem a tréning hatásának fennmaradásában sok a véletlen tényező. Pl. mindenkinek vannak éppen aktuális fejlődési témái, mindannyian fejlődünk valamerre. Ha az aktuális tréning össze tud kapcsolódni ezekkel az éppen aktuális fejlődési ügyekkel, akkor a tréning hatása nagy eséllyel fennmarad.
Egyebekben a tréning katarzisai is be tudnak persze indítani fejlődési folyamatokat, de ez a menedzsment tréningeken sokkal ritkábban fordul elő, mint a hagyományos önismereti tréningek esetében.
Azután persze csinálhatunk follow up tréningeket, amelyek ha lájtosan is, de szintén eredményezhet - főleg kötelességtudó és jól szervezett résztvevők esetén fenntartható eredményeket.
Minden más esetben indokolt bizonyos fokban szkeptikus vagyok a trénnig érdemi hatásosságát illetően.
fedorist
süti beállítások módosítása